
Wat zijn menstruatiekrampen?
Inhoudsopgave
Waarom heb je menstruatiekrampen?
Wat kun je doen tegen menstruatiekramp?
Wat zijn menstruatiekrampen?
” Een kartelmes dat rondjes draait in je baarmoeder! „
...dát is vaak hoe ik menstruatiekrampen probeer uit te leggen aan een man… En voor de extra beelddenkers onder ons voeg ik daar nog aan toe; “deze gaat dan tussen je anus en balzak naar binnen... en draait daar rondjes”. Hmm, smakelijk en prettig idee hé?".🥲
Elke maand opnieuw, maar sowieso tót de overgang, ervaren sommige vrouwen een ware inwendige marteling. Dit verschilt natuurlijk wel per vrouw en hangt ook samen met het type anticonceptie dat zij gebruikt.
In de tijd dat ik dé pil gebruikte had ik namelijk helemaal geen krampen. Ik fietste zonder fysieke ongemakken door mijn menstruatie heen. Mentaal was dat een ander verhaal, waardoor ik in een later stadium in mijn leven geen hormonale anticonceptie meer wilde slikken. Ik ben vervolgens over gegaan op een koperspiraal. En nu gebruik is momenteel geen enkele anticonceptie meer, behalve condooms.
Voor de meeste vrouwen duurt de menstruatiecyclus doorgaans 3 tot 5 dagen. Voor mij duurde deze minstens 6 tot 7 dagen, toen ik nog een koperspiraal had. Daarbij waren de eerste 3 dagen het meest intens. Ik voelde mij (zoals eerder benoemd in mijn blog "PMS (Pre Menstruaal Syndroom), geen pretje..." ) een lekkende bloedzak.
Ik werd van een Facebook-filmpje waarin een mier wordt gered al emotioneel en hield vocht vast alsof de hele Atlantisch Oceaan zich in mij wilde verschuilen.
Sinds ik gestopt ben met alle anticonceptie zijn mijn menstruatiekrampen en klachten wel verminderd. Maar, evengoed zijn er nog steeds wel - weliswaar dragelijkere - klachten.
Blegh, was is dit toch elke maand weer een vervelende periode.😒 #understatement
Waarom heb je menstruatiekrampen?
Voor een groot deel van de vrouwen is daar helaas geen helder antwoord op te geven. Echter, voor een kwart van de vrouwen geldt dat zij last hebben van iets wat men in een doktersterm "secundaire dysmenorroe" noemt.
Ondanks dat de oorzaak van secundaire dysmenorroe nog niet concreet gesteld kan worden, nemen we tegenwoordig aan dit waarschijnlijk ontstaat door prostaglandinen.
Prostaglandinen zijn hormoonachtige stoffen die voor en tijdens de menstruatie vrij komen en krampen in de baarmoeder veroorzaken. Door de krampen kan de baarmoeder het slijmvlies en menstruatiebloed afstoten, wat eerst het nestje voor een onbevrucht eicel vormde.
Een van de grote nadelen van prostaglandinen is dat ze de zenuwuiteinden van je baarmoeder ook nog eens veel gevoeliger maken voor pijnprikkels. Super overbodig, lijk mij, maar goed.😥
Wat kun je doen tegen menstruatiekramp?
1. Help yourself with... chocolade 🍫
Wat ik doorgaans doe om mijzelf een plezier te doen is… yes, chocolade eten! Ik heb ooit gelezen dat de drang naar chocolade ontstaat doordat er magnesium in verwerkt zit. Magnesium draagt bij aan ontspanning van de spieren, waardoor je dus vriendelijk je baarmoeder verzoekt om te stoppen met steeds samen te trekken.
No claims: ik heb vooralsnog geen idee of dit feitelijk is... maar who cares, voor chocolade zou je geen excuus nodig moeten hebben.😉
2. Magnesiumolie of magnesium voetenbad
Vanzelfsprekend zou je dus ook de keuze kunnen maken om magnesiumolie op je (onder) buik te sprayen. Je huid neemt de magnesium namelijk ook op. Na 10-15 minuten kun je het met een warm washandje van je buik afhalen of gewoon lekker gaan douchen. 🚿
Naast magnesiumolie is het een van mijn favoriete "selfcare" momenten om 20 minuten lang lekker met mijn voeten in een warm voetenbad te gaan zitten. Hierin gooi je 150 gram magnesium, en voila, kans dat je ook nog eens lekker slaapt.😴
Magnesiumvoetenbad proberen? Klik dan even op deze link.
Side note: als jij last hebt van rusteloze benen (ook wel eens RLS of “Rustenloze Benen Syndroom” genoemd), überhaupt of als je bijvoorbeeld zwanger🤰🏼bent, is magnesiumolie op je benen smeren ook een uitkomst! Probeer het eens, zou ik zeggen.
3. Mediteren kan ook helpen tijdens het menstrueren...🧘🏻♀️
Als je veel last hebt van menstruatiekrampen kan het ook meerwaarde hebben om eens te mediteren. Tuurlijk is dit voor sommige mensen meteen te zweverig, maar het zitten met de pijn en er écht aandacht aan schenken, wil ook nog wel eens bijdrage aan pijnvermindering. Al dan niet helpen diepe ademhalingen (of speciale ademhalingsoefeningen) ook bij vermindering van pijn.
Je moet er maar eens op letten hoe de meeste vrouwen altijd even stoppen met ademen als ze een kramp te verdragen krijgen. Door te ademen zorg je er in dat geval voor dat de pijn zich kan verplaatsen en niet vast blijft zitten in één stuk.
Probeer het maar eens, als je een kramp hebt, om diep in je buik te ademen. Of, om bij pijn een ademhalingsoefening te doen waarbij je 5 via de neus naar de buik ademt, 5 seconde vasthoudt, 5 seconde hard uitademt via de mond, terwijl je je lippen tuit. Doe dit 3x achter elkaar en je hebt de krampaanval waarschijnlijk weer achter de rug.
Wil je meer lezen over hoe je kunt leren mediteren? Check hier dan de blog "mediteren kun je leren".
Wat doe jij voor jezelf als je last hebt van menstruatieklachten?