Jouw winkelwagen

vi-cup-menstruatiecup-vigina-wat-is-een-cup-blog

Wat is een menstruatiecup?

0 reacties

Ronja Kiljan

Inhoudsopgave

Wat is een menstruatiecup?

En hoe gebruik je zo’n menstruatiecup dan eigenlijk?

Wat zijn de voordelen van de menstruatiecup?

De menstruatiecup is niet voor elke vrouw…

Is een menstruatiecup wel wat voor mij?

Wat is een menstruatiecup?

Als deze vraag je bezighoudt, ben je hier op het juiste adres! Graag vertellen wij je meer over wat een menstruatiecup is, hoe je deze het beste kunt gebruiken en wat de voordelen zijn. Ook vertellen we je graag waarom jij er zelf ook eentje zou moeten hebben en waarom niet elke vrouw het voorrecht heeft om zo’n fijn en duurzaam product te kunnen proberen. 

De menstruatiecup is een product wat de vrouw 8 tot 12 uur aan één stuk zou kunnen dragen om haar menstruatiebloed op te vangen. Het is een klein “opvangkuipje”, wat ervoor zorgt dat je niet langer elke twee tot drie uur je tampon of maandverband hoeft te verschonen. 

En hoe gebruik je zo’n menstruatiecup dan eigenlijk?

Net als bij een tampon breng je de menstruatiecup in je vagina in. Het cupje is gemaakt van medicinaal siliconen, wat het ook nog eens een hypoallergeen product maakt. Het is zacht en buigzaam, maar stevig materiaal, wat ervoor zorgt dat de menstruatiecup na juist inbrengen eigenlijk niet eens meer voelbaar is. Je kunt er vervolgens allerlei activiteiten met doen. Denk bijvoorbeeld aan sporten, maar ook zwemmen of naar de sauna is geen probleem. 

Voordat je de menstruatiecup, aan het begin van je menstruatie, inbrengt kook je de cup eerst minimaal 5 minuten uit in een pannetje met gekookt water. Omdat je niet wilt dat de menstruatiecup de pan aanraakt, kun je deze in een garde of zeef in de pan hangen. Dit proces herhaal je aan het einde van je menstruatieweek, waarna je de cup opbergt in het 100% katoenen meegeleverde opbergzakje. 

vrouw-grote-potloot-checklist-blog-wat-is-een-menstruatiecup

Wat zijn de voordelen van de menstruatiecup?

Denk je in dat je nog maar twee keer per dag hoeft na te denken over het verschonen van je menstruatie product, over de geruststellende gedachte dat er eindelijk geen gebleekte katoen en pesticide in je vagina aan het inweken zijn, of wat dacht je van het feit dat een cup gemiddeld 5 tot 10 jaar mee gaat. Zoals eerder genoemd kun je er allerlei (sportieve) activiteiten mee uitvoeren, is het een product wat ontzettend simpel is qua reiniging en verklein je de kans op de Tamponziekte naar nihil! Lees daar vooral meer over in de blog “De “Tamponziekte” slaat om zich heen! Ben jij de volgende?".

Naast alle persoonlijke voordelen zitten er aan een menstruatiecup ook allerlei maatschappelijk voordelen. Je hoeft niet meer op een openbaar toilet, buiten de privacy van je eigen huis, je menstruatie producten te vervangen. Ook raken er geen toiletten meer verstopt door stiekem gedeponeerde tampons. Hier hebben dus zelfs de wilde dieren baat bij, aangezien we nog maar al te vaak zien dat onze wattenstaafjes en ook tampons in de oceaan terecht komen. Behoorlijk onnodig, als je het ons vraagt!

De menstruatiecup is niet voor elke vrouw…

vrouwen-in-gezicht-van-vrouw

Bijna ongeloofwaardig, maar helaas toch waar… Menstruatie armoede is namelijk zelfs in Nederland een bestaand probleem. Onder andere menstruatie armoede zorgt ervoor dat het de menstruatiecup niet voor elke vrouw is. Vrouwen in deze situatie hebben geen geld om een cup, of andere menstruatie producten, (maandelijks) te bekostigen. Dit is echt ontzettend triest en dé reden dat wij een petitie zijn opgestart over dit taboe onderwerp. Lees er meer over in de blog “Menstruatie armoede maakt slachtoffers in Nederland". In deze blog en petitie willen wij de strijdt aangaan met menstruatie armoede door de overheid en/of verzekeraars te verzoeken om voortaan menstruatie producten te vergoeden. Wil je ons steunen in dit proces? Klik dan hier om je digitale stem achter te laten bij de petitie.  

menstruatie-armoede-maakt-slachtoffers-in-nederland

Ook zijn er vrouwen die zoveel bloedverlies hebben dat de menstruatiecup het qua capaciteit gewoonweg niet aan kan. In dat geval kun je bekijken of je een grotere maat kunt proberen, tenzij je deze al gebruikt natuurlijk. 

Tijdens de eerste dagen van de menstruatie verliest de vrouw doorgaans meer bloed dan na twee á drie dagen. In weinig, maar sommige, gevallen zorgt dit er voor dat sommige vrouwen, op die eerste dagen, tussendoor eenmaal het cupje kunnen legen. Als dat niet voldoende helpt kun je nog een combinatie van menstruatie producten overwegen, zoals bijvoorbeeld het dragen van menstruatie ondergoed tijdens de dagen dat je meer vloeit. Dit is eveneens nog niet een al te bekend menstruatie product en vergt ook enige acceptatie. Aangezien dit product uitgewassen en herbruikt wordt en niet weg wordt gegooid, zoals je dit gewend bent van de regulieren tampons en maandverband.

Is een menstruatiecup wel wat voor mij?

Wat  een goede vraag! Je hebt hierboven tenslotte gelezen dat niet iedereen de luxe heeft om een menstruatiecup aan te schaffen en/of de mogelijkheid heeft dat ze het product daadwerkelijk naar behoren kunnen gebruiken. 

Toen ik zelf voor het eerst in aanraking kwam met een menstruatiecup liep ik precies tegen hetzelfde probleem aan. De criteria voor welke cup er bij je past zijn nu gebonden aan de leeftijd van de vrouw en of zij op de natuurlijke wijze wel of geen, of überhaupt, kinderen heeft gekregen. Maar we weten allemaal dat geen vrouw hetzelfde is, laat staan dat alle vagina’s aan de zelfde criteria voldoen.

baarmoeder-bloemen-vi-cup-getekend-blog-wat-is-een-menstruatiecup-vigina

Om dit probleem op te lossen hebben wij een Vi Menstruatiecup Starterspakket samen gesteld. Daar zitten sowieso 2 menstruatiecups in, zodat je zelf aan de lijven kunt ondervinden welke maat nu écht bij jou past. Voor de dames die het spannend vinden, of voor op de dagen dat onze vagina eventueel wat minder natuurlijk glijmiddel aanmaakt, zit er een klein flesje System Jo H2O glijmiddel in het starterspakket. Je kunt het waterbasis glijmiddel in een kleine hoeveelheid aanbrengen op de rand van de Vi Cup. Waardoor deze zonder weerstand ingebracht kan worden. Daarnaast zit er natuurlijk ook een opberg- en reiszakje in dit pakket. En, om op je gemakt alles te bestuderen doen wij er een lekker kopje Vi Thee bij. Zodat je ontspannen de gebruiksaanwijzing door kunt nemen, voordat je de cups uitprobeert. 

Nu kun jij eindelijk eens echt bekijken of en welke cup dan het beste bij jou past! Dus waarom jij eigenlijk allang al een menstruatiecup had moeten hebben is inmiddels eigenlijk al vrij helder geworden… Waar wacht je nog op?

vi-menstruatiecup-vigina-organicup

Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Onderwerpen om aandacht aan te schenken

Blogs van Vigina

Alle blogs bekijken
PMS, geen pretje...

PMS, geen pretje...

Inhoudsopgave PMS, geen pretje... Wat is PMS (Premenstrueel Syndroom) eigelijk? Wie heeft er last van PMS? Wat kun je ervaren als je last hebt van ...
Lees meer...
Wat zijn menstruatiekrampen?

Wat zijn menstruatiekrampen?

” Een kartelmes dat rondjes draait in je baarmoeder! „

...dát is vaak hoe ik menstruatiekrampen probeer uit te leggen aan een man… En voor de extra beelddenkers onder ons voeg ik daar nog aan toe; “deze gaat dan tussen je anus en balzak naar binnen... en draait daar rondjes”. Hmm, smakelijk en prettig idee hé?".🥲

Lees meer...
Mediteren kun je leren...

Mediteren kun je leren...

Wellicht vraag jij je nu af; "Wat nu het raakvlak tussen de vagina en meditatie is?". If so, goed dat je met een kritisch oog aan deze blog begint. Ik wil graag mijn best doen om je uit te leggen waarom ik vind dat deze twee dingen met elkaar te maken hebben en tegelijkertijd wil ik je ook bewuster laten kijken naar dat kritische oog.😉

Lees meer...
Menstruatie Armoede maakt slachtoffers in Nederland

Menstruatie Armoede maakt slachtoffers in Nederland

Als we eerlijk zijn, is het eigenlijk enorm triest dat menstruatie armoede nog steeds bestaat in een land als Nederland. Met de welvaart waar wij in leven zou een armoede als deze niet voor mogen komen. Menstruatie armoede is namelijk niets anders dan het niet, of nauwelijks, kunnen betalen van de maandelijkse kosten voor menstruatieproducten.

Lees meer...
Er was eens... schimmelinfectie

Er was eens... schimmelinfectie

"Het is zo ver, mijn allereerste schimmelinfectie. “Gadverdamme!” dacht ik, toen ik na mijn zelf-dokter-google-actie tot de conclusie kwam dat ik voor het eerst in mijn leven juist door té grondige schoonmaak “vies” was geworden." Jeuk en een branderig gevoel aan de rand van mijn vagina veroorzaakte de behoefte aan...
Lees meer...
Wat is de tamponziekte (Toxische Shock Syndroom)

Wat is de tamponziekte (Toxische Shock Syndroom)

Stafylokokken of de streptokokken-bacterie zijn verantwoordelijk voor het veroorzaken van het Toxische Shock Syndroom (TSS), beter bekend als de tamponziekte. Beide bacteriën zijn van nature bij de mens aanwezig in- of op onze...
Lees meer...