Wat is de tamponziekte (Toxische Shock Syndroom)?

Stafylokokken of de streptokokken-bacterie zijn verantwoordelijk voor het veroorzaken van het Toxische Shock Syndroom (TSS), beter bekend als de tamponziekte. Beide bacteriën zijn van nature bij de mens aanwezig in- of op onze huid, neus en mond. Op deze oppervlakkige plekken zijn de bacteriën ongevaarlijk, maar wanneer zij in de bloedbaan terecht komen kunnen zij levensgevaarlijk zijn!

 

Dieper in het lichaam kunnen de stafyo en strepto toxinen (gifstoffen) vrijgeven en schade veroorzaken aan de organen. Meestal wordt het TSS veroorzaakt door de bacterie Stafylococcus aureus. Die bacterie zal je bekender voorkomen in de vorm van een infectie zoals; krentenbaard, cellulitis en puistjes. In sommige gevallen is de bacterie Streptococcus pyogenes de veroorzaker van het TSS. Ook in dit geval geldt dat de bacterie pas schadelijk is wanneer deze dieper in het lichaam komt, door bijvoorbeeld een wondje. Deze bacterie veroorzaakt onder andere kraamvrouwenkoorts en wondroos.


Zoals je leest kan het TSS ontstaan bij alle mensen, zowel bij mannen als bij vrouwen. Zelfs als vrouween geen tampons gebruiken.

 

Zodra er een beschadiging van de huid en/of slijmvlies is, kan deze bacterie het lichaam binnentreden. Maar wat maakt dan dat het TSS vaak “de tamponziekte” wordt genoemd?

img
Waar komt de benaming “tamponziekte” vandaan?

Even terug de geschiedenis in; eind jaren zeventig werden behoorlijk veel menstruerende vrouwen slachtoffer van het TSS. Dit gebeurde voornamelijk na- of tijdens het gebruik van het tampon-merk Rely.

 

Rely had een nieuw soort tampon op de markt gebracht. Deze tampon bevatte meer synthese en was dus een soort "super absorberende tampon". Hierdoor kon deze tampon ‘zogezegd’ langer dan 24 uur gedragen worden.

 

Door het langdurige gebruik van één en dezelfde tampon ontstond het perfecte klimaat voor bacteriën om een infectie te veroorzaken. Vanaf het moment dat deze tampons uit de handel werd gehaald daalde het aantal TSS slachtoffers drastisch.

Maar door deze tampons waren meer dan ooit menstruerende vrouwen de slachtoffers geworden van het TSS, of te wel, de tamponziekte.

img
Nu, in de 21ste eeuw, is de tamponziekte helaas nog steeds van kracht.

Hierdoor rijst direct de vraag; "Wordt er genoeg aandacht aan besteedt en weten wij hoe de productverpakkingen gelezen moeten worden?"

 

Het lijken misschien overbodige en gekke vragen, maar weet jij je dochter of jezelf uit te leggen wat die druppeltjes betekenen op de verpakking van de menstruatieproducten?


“Het aantal druppels die op de verpakkingen weergegeven worden, staan voor de mate waarin het absorptievermogen van kracht is. Hoe meer druppels, hoe hoger het absorptievermogen en hoe meer synthetische stoffen in de tampon zitten.”

Wanneer je enorm menstrueert is een hoog absorptievermogen natuurlijk erg fijn. Let er alleen wel op dat je de tampon tijdig verwisseld en wanneer je menstruatieflow afneemt, je ook een tampon met een lagere absorptievermogen gebruikt.

 

Niet alleen in de jaren zeventig, maar ook nu is het van belang dat een tampon niet langdurig wordt ingehouden of wordt gebruikt wanneer de menstruatieflow dusdanig weinig is dat het inbrengen en het eruit halen van de tampon stroef gaat. Hierdoor kunnen namelijk beschadigingen van de huid en/of slijmvliezen ontstaan en krijgen de bacteriën toegang tot de bloedbaan.

img
Blijft de tamponziekte bestaan door menstruatie armoede?

Door de menstruatie armoede die heerst en de tijdsdruk die over iedereen heen hangt zijn het aantal slachtoffers, die hedendaags de tamponziekte krijgen, nog steeds te hoog.

 

Wanneer het toch misgaat spreekt dat tot de verbeelding... Kijk naar Lauren Wasser die in 2012 haar rechteronderbeen verloor door het TSS en het 16-jarige Belgische meisje uit 2013. In 2017 overleed er een 16-jarig meisje tijdens schoolkamp in Canada aan de tamponziekte.

 

Uiteraard wordt niet iedereen die slachtoffer is benoemd in de media en we willen ook niet dat er angst wordt gezaaid. Maar, wel dat er bewustwording wordt gecreëerd voor het postitieve gebruik van de menstruatiecup.

Ik teken hiervoor!
img
Wat zijn de symptomen van de tamponziekte?

Je kunt de tamponziekte herkennen aan een aantal symptomen en vooral een combinatie ervan. Het is gevaarlijk en angstig dat deze aandoening lastig te herkennen is en omdat de symptomen ook naar andere aandoeningen verwijzen. Het verschil maakt vooral dat bij de tamponziekte de symptomen vaak ineens optreden en extreem zijn.

 

• Koorts (39/40 graden Celsius)
• Koude rillingen
• Hoofdpijn
• Diarree
• Spierpijn
• Keelpijn
• Overgeven en misselijkheid
• Kortademigheid
• Extreme vermoeidheid
• Verwardheid
• Pijnlijke of zwakke spieren
• Rode ogen of roodheid over het hele lichaam
• Duizeligheid en mogelijk flauwvallen
• Extreme bloeddrukverlaging (shock)

 

Meestal binnen een week gaat de huid schilferen en beschadigt de tamponziekte meerdere organen, zoals de nieren, lever, hart en longen. Wanneer er tijdig gehandeld wordt herstellen de aangedane organen meestal volledig.

 

Heb je een combinatie van bovenstaande symptomen tijdens de menstruatie? Neem dan direct contact op met je huisarts. Wanneer je nog een tampon in hebt, moet je deze direct verwijderen.

Hoe wordt de tamponziekte behandeld?

 

Het is belangrijk om te erkennen dat de tamponziekte een infectie is met een mogelijk dodelijke afloop. Op deze manier wordt de infectie serieus genomen en ben je meer alert op de mogelijkheid dat je zelf de aandoening zou kunnen hebben. De infectie kan snel erger worden en zoals hierboven bij de symptomen beschreven is, kan er binnen een paar dagen “multi organ failure” ontstaan.Nog belangrijker om te weten is dat de tamponziekte erg goed te behandelen is!

 

Wanneer je er tijdig bij bent is een ziekenhuisopname alsnog noodzakelijk, ter observatie, maar kan er direct worden gestart met een antibioticabehandeling via het infuus.

Voorzorgsmaatregelen tegen de tamponziekte

 

• Zorg er altijd voor dat je handen gewassen zijn wanneer je een tampon of menstruatiecup inbrengt of uithaalt. Dit geldt dus ook voor het aanraken of verschonen van wondjes op de huid.

 

• Kies altijd een maandverband, tampon en/of menstruatiecup die aansluit bij de hevigheid van je menstruatieflow. Denk hierbij aan de druppels die staan weergegeven op verpakking en dus aangeven hoeveel absorptievermogen het product heeft en voor welke dag van de menstruatie deze geschikt is. Het kan dus zo zijn dat je start met een hoge absorptievermogen en eindigt met een lage. Kortom, draag dus geen super tampons op de dagen met een lichte menstruatieflow en ook niet om de tampon langer te kunnen dragen.

 

• Tampons en maandverband dienen regelmatig verwisseld te worden, het liefste binnen 4 uur. Menstruatiecups moeten minimaal 2x per 24 uur geleegd en afgespoeld worden. Het is verstandig om in de nacht maandverband of een menstruatiecup te gebruiken

img
Minder risico op de tamponziekte met de menstruatiecup

De menstruatiecup is een goedkopere en duurzamere vervanger van alle andere menstruatieproducten en verlaagd de kans op de tamponziekte aanzienlijk. Echter geldt ook voor de menstruatiecup dat deze niet langer dan de aangegeven tijd mag blijven zitten en gelden er hygiënische maatregelen.

 

Om minder risico te lopen op het TSS is het gebruiken van een menstruatiecup juist aangeraden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ongeveer de helft van alle tamponziekte slachtoffers uit menstruerende vrouwen bestaat, waarvan maar 1 geval bekend is met de menstruatiecup.

 

Het is dan ook wel logisch wanneer je weet dat de menstruatiecup gemaakt wordt van medisch siliconen en daardoor de bacteriën en eiwitten zich niet kunnen hechten. Bij goed gebruik en onderhoud verkleint het dus niet alleen de kans op de tamponziekte, maar ook schimmelinfecties en bacteriële bacteriële vaginose.

Ook blijft bij een menstruatiecup belangrijk dat er niet een té grote menstruatiecup gebruikt wordt, aangezien lucht een klimaat is waarin een bacterie kan broeien en groeien. Steriliseer de menstruatiecup voor en na elke menstruatie, zoals in de gebruiksaanwijzing staat weergegeven. Let goed op welk cup je aankoopt en of deze voldoen aan de juiste voorwaarden. De menstruatiecup gaat 5 tot 10 jaar mee in gebruik, het is dus belangrijk om de cup geregeld te controleren op beschadigingen. Spoel de cup tussentijds goed schoon met water en reinig ook de gaatjes.

Er zijn verschillende menstruatiecups op de markt, maar welke is dan het meest geschikt voor jou? Uit een (enquete) onderzoek blijkt dat onderstaande menstruatiecups het meest worden aangeprezen.

img

Toelichting & Conclusie

 

Flexibiliteit
Dit zorgt voor het kunnen vouwen en uitklappen van de menstruatiecup bij het inbrengen. Daarbij moet de cup ook niet voelbaar zijn bij het bewegen en zitten.

 

Maten
Doorgaans zijn er twee maten beschikbaar. Cup S/1/A voor de vrouw onder de 30 jaar en nog niet bevallen is op natuurlijke wijze. En cup L/2/B voor de vrouw boven de 30 jaar en/of bevallen is op natuurlijke wijze. Organicup beschikt over een extra maat (de minicup), welke geschikt is voor de dames met een minimale menstruatieflow. Intimina is bijzonder in haar soort als het gaat om de maten. Zij hebben vijf maten, variërend van starterscup naar een cup welke gebruikt kan worden tijdens de geslachtsgemeenschap.

  

Inhoud
Elke inhoud gaat samen met minimaal 1 menstruatiecup, een gebruiksaanwijzing en een opbergzakje. Het Vi Cup starterspakket biedt 2 cups aan, glijmiddel en een proefzakje van de nieuwste thee op de markt. Erg handig om voor een samengestelde prijs zelf thuis te kunnen onder vinden welke maat cup voor jou geschikt is. Ook is het voor de beginners erg fijn om te starten met een beetje glijmiddel. De Cyclus thee van Vi Thee kan ondersteuning bieden bij het menstrueren.

 

Duurzaamheid

+ Er is weinig bekend bij de vrouw die deelnamen aan de enquete.

++ Vi Cup houdt zich bezig met het strijden tegen menstruatie armoede en het besparen van de planeet.

+++ Organicup houdt zich al jaren bezig met internationale projecten voor derde wereldlanden en zorgen voor meer educatie rondom de menstruatie. 

 

Gebruiksvriendelijkheid

++ Zacht materiaal, huidvriendelijk, vegan en een duidelijke gebruiksaanwijzing

+++ Zacht materiaal, huidvriendelijk, vegan, een duidelijke gebruiksaanwijzing en bezit een grip-ring

++++ Zacht materiaal, huidvriendelijk, vegan, een duidelijke gebruiksaanwijzing, bezit een grip-ring, bevat 2 maten om te proberen en glijmiddel voor het inbrengen. 

Prijs
Organicup is het goedkoopst wanneer er een losse menstruatiecup moet worden aangeschaft. Daarin tegen is het Vi Cup Starterspakket in verhouding het goedkoopst met alles wat er nog meer in zit.

€39,95
success_icon Added to cart
success_icon falied
img
Gerelateerde blogs

Meer blogs lezen?

Dé lekkerste seksstandjes

Er zijn wel meer dan 50 soorten seksstandjes bedacht door hele creatieve mensen. Van-voor-naar-achter-van-links-naar-rechts. Ik had geen idee dat het er zoveel zijn, maar wat zijn nu dé lekkerste seksstandjes?

Lees nu meer...

Mediteren kun je leren...

Wellicht vraag jij je nu af; "Wat nu het raakvlak tussen de vagina en meditatie is?". If so, goed dat je met een kritisch oog aan deze blog begint. Ik wil graag mijn best doen om je uit te....

Lees nu meer...

Vragen & Geheimen | Facebookgroep

Een van de belangrijkste onderdelen van dit plaform is dat het een veilige plek moet zijn... een plek waar allemaal mensen samen komen om te ontdekken of hun overtuigingen over...

Lees nu meer...

Wie en wat is Vigina?

Vigina, je weet wel, klinkt als vagina. Precies, het klinkt als vagina. Wat natuurlijk ook de bedoeling is! Wat leuk dat je hier terecht bent gekomen om te ontdekken wie en...

Lees nu meer...