PMS, geen pretje...

Pas op voor je PMS-trol verschijnt in een melding op mijn telefoon. Een beetje ongemakkelijk lach ik en realiseer ik mij dat het kwaad die dag al geschiedt was. Ahaaa, vandaar zeg ik hardop terug tegen mijn telefoon...

 

Vandaar dat ik ineens begon te huilen toen ik per ongeluk de theelepel uit mijn suikerpot een salto liet maken (ehm, ja, inclusief suiker), nét nadat ik klaar was met mijn dwangmatige schoonmaak ritueel. Vandaar dat ik uit mijn stekker ging toen mijn kat zijn meest valse miauw bleef herhalen, hopende op mijn goedkeuring en affectie, maar resulteerde in een wedstrijdje wie kan er het hardste en langste miauwen. Intens Super intens allemaal.

 

Deze periode vindt in mijn leven elke maand plaats. Helaas, pindakaas. Niet voor gekozen, toch gekregen De week voordat ik weer rond loop als een lekkende bloedzak, krijg ik last van mijn PMS. Niet elke vrouw heeft er evenveel last van. En er zullen met zekerheid vrouwen zijn die het erger hebben dan ik, maar (wo)men, wat kunnen hormonen toch een invloed uitoefenen op je emoties, gevoelens en gedrag. 

img
Wat is PMS eigelijk?

PMS staat voor "Pre Menstrueel Syndroom". Dit is een verzameling van symptomen die voorafgaande aan de menstruatie tijdelijk jouw bestaansrecht overnemen. 

 

Los van de invloed die het zou kunnen hebben op je gedrag, gevoelens en emoties krijgen vrouwen die PMS ervaren vaak ook last van gespannen borsten, hoofdpijn en een opgeblazen gevoel. 

Wie heeft er last van PMS?

 

Vaak treedt PMS op na je dertigste. Maar sommige geluksvogels, zo’n 5% van de vrouwen, ervaren een verhoogde progesteronspiegel al voordat je uit je twenties bent. En als klap op de vuurpijl zou het ook nog eens kunnen verergeren als je ouder wordt. Één lichtpuntje, als je eenmaal de leeftijd hebt behaald waarin je lichaam stopt met het creëren van een maandelijks slachtveld, verdwijnen de symptomen van PMS ook. Jippie.

Wat kun je ervaren als je last hebt van PMS?

 

Weinig geduld, heel.erg.weinig.geduld. Althans, dat geldt voor mij, iemand met een spanningsboog van niks. Maar niet iedereen heeft exact dezelfde symptomen. Hieronder volgen een aantal symptomen die jij zou kunnen ervaren;

 

Bekende lichamelijke symptomen

• rugpijn
• spierpijn
• gewrichtspijn 
• gewichtstoename
• opgeblazen gevoel
• pijnlijke en gespannen borsten
• vocht vasthouden (bijvoorbeeld in handen en voeten) 

 

Bekende mentale/geestelijke symptomen

• huilbuien
• boosheid
• prikkelbaarheid
• stemmingswisselingen
• moeite met concentreren
• gevoelens van angst of paniek
• sombere gevoelens en gedachten
• slecht slapen vermoeidheid of gebrek aan energie

img

Hoe ontstaat PMS?

 

Uiteraard hangt dit allemaal samen met de balans van je hormonen. Vlak na je eisprong daalt je progesteronspiegel. Het hormoon progesteron is onder ander verantwoordelijk voor het vasthouden van vocht, gespannen borsten en een opgeblazen gevoel. Vermoedelijk ontstaan de PMS-klachten door een (over)gevoeligheid voor het hormoon progesteron. Lekker dan...

Hoe weet je of jij PMS hebt?

 

Het is niet mogelijk om middels een bloedonderzoek de diagnose te laten stellen dat jij last hebt van PMS. Dit komt omdat vrouwen met PMS dezelfde hoeveelheid hormonen in hun bloed hebben als vrouwen die deze klachten niet hebben.

 

Vooralsnog is de enige manier op dit moment het bijhouden van je klachten. Je kunt dit doen in een app. Zo heb je een applicatie die jouw menstruatiecyclus bij kan houden. Ik heb het over de app Maya - cyclus, vruchtbaarheid en ovulatie. Deze is te downloaden via de Google Google Play Store of via de Appstore.

img
PMS Dagboek

Voor de dames onder ons die toch liever werken met pen en papier hebben wij een PMS dagboek gemaakt. Deze kun je downloaden en afdrukken

 

Bij voorkeur houd je dit PMS dagboek minstens 3 maanden bij. Door de klachten bij te houden in jouw PMS dagboek krijg je een duidelijker beeld en kun je een patroon ontdekken. Dit kun je vervolgens weer bespreken met jouw (huis)arts.

NU DOWNLOADEN
img
Heb je deze klachten de hele maand?

Blijkt er uit het bijhouden van het PMS dagboek dat je de klachten vrijwel of de gehele maand ervaart? Dan kan het ook zo zijn dat je kampt met andere diagnose(s). Het is in dat geval zeer van belang om dit voor te leggen bij je (huis)arts!

Ervaar je veel tot ernstige pijn, voorafgaand of tijdens de menstruatie? Dan is dat ook een reden om dit te bespreken met je (huis)arts.

Tips top 8 tijdens je PMS

 

1. Gezond eten


Maar natuurlijk, met stipt op nummer 1, je voedingspatroon. Het is dan ook geen verrassing dat gezonde, gevarieerd en niet te veel suikers jouw lijf beter ondersteunen dan de troostvoeding waar je waarschijnlijk trek in hebt.

 

2. Water drinken


Aangezien een van de klachten kan zijn dat je vocht vasthoudt, kan ik mij voorstellen dat je deze tip niet aan zag komen. Toch raad ik je aan om vooral in deze periode goed te drinken. Zeker 1,5 liter water in de vorm van kraanwater, water met bijvoorbeeld een schijfje citroen of witte- en groene thee (let op: zwarte thee kan cafeïne bevatten. Deze kun je dus beter vermijden). Op het moment dat je goed drinkt kan jouw lichaam alles beter “doorspoelen”. Hierdoor help jij je lichaam met het uitdrijven van afvalstoffen.

 

3. Vast slaapritme


Het beste is het natuurlijk om altijd een vast slaapritme te hebben. Maar vooral in deze periode doe jij jezelf wel een plezier om niet te laat naar bed te gaan, c.q. te weinig te slapen. Een magnesium voetenbad zou je daarbij kunnen helpen. Magnesium draagt namelijk bij aan vele lichamelijke processen, waaronder spierontspanning. Hier kun je ervaren dat je sneller en/of gemakkelijker in slaap valt na een voetenbadje met magnesium kristallen.

 

4. Blijf bewegen

 

Weer zo eentje die je vast al zelf had kunnen bedenken: bewegen! Ga naar de sportschool, maak een wandeling of fiets naar je werk. Van bewegen verbeterd de doorbloeding, maken we gelukshormoontjes aan en blijven we fit. Daarnaast zorgt flink zweten er ook weer voor dat je lichaam de afvalstoffen beter uit je lijf kan afdrijven.

 

5. Praat erover

 

Het is niet iets om je voor te schamen. Je lichaam wordt gewoon overgenomen door hormonen. Dit mag je gerust delen met je omgeving. Praat hierover met je ouders, vriendinnen/vrienden en uiteraard met je partner. Probeer voor jezelf te achterhalen wat jou ondersteuning kan bieden in deze periode en communiceer dit. Denk bijvoorbeeld aan meer tijd voor jezelf (ontspanning) of misschien heb je juist meer behoefte aan een arm om je heen (steun).

 

6. Glazenbol

 

Mocht je jouw menstruatiecyclus gaan bijhouden doormiddel van een App of onze PMS dagboek, zul je in de toekomst steeds vaker het patroon gaan herkennen. Hierdoor kun je beter inspelen op de behoefte van jouw lichaam

 

7. Mediteren kun je leren

 

Ook kun je jezelf ondersteunen door te mediteren. Als je dit nog nooit hebt gedaan, please try! Mediteren doe je in eerste instantie voor jezelf, maar in een gevorderd stadium doe je ook zeker je omgeving een plezier ermee. Vooral tijdens jouw PMS periode…

 

Via deze link krijg je nu 20% korting op een jaarabonnement bij de app Meditation Moments, van Michael Pilarczyk. In deze app vind je meditaties om de ochtend goed mee te beginnen, maar bijvoorbeeld ook om je te helpen in slaap te komen. Download de applicatie Meditation Moments via de Playstore of Appstore.

 

8. Blijf aardig

 

Wees lief voor jezelf! Uiteraard is het ook fijn als je geen “Cruella de Vil”-situatie opent op je collega’s of partner, maar zorg er vooral voor dat je warmhartig voor jezelf bent. Blijf vooral vriendelijk in je gedachte over jezelf en misschien kun jij jezelf een warm gevoel geven met een kruik of een pittenkussen.

img
Gerelateerde blogs

Meer blogs lezen?

Dé lekkerste seksstandjes

Er zijn wel meer dan 50 soorten seksstandjes bedacht door hele creatieve mensen. Van-voor-naar-achter-van-links-naar-rechts. Wat zijn nu de lekkerste seksstandjes?...

Lees nu meer..

Mediteren kun je leren...

Wellicht vraag jij je nu af; "Wat nu het raakvlak tussen de vagina en meditatie is?". If so, goed dat je met een kritisch oog aan deze blog begint. Ik wil graag mijn best doen om je uit te....

Lees nu meer...

Er was eens... schimmelinfectie

Jeuk en een branderig gevoel aan de rand van mijn vagina veroorzaakte de behoefte aan grondig googleonderzoek. "Is het dan toch een schimmelinfectie?", dacht ik. “Hmm, misschien toch maar even de dokter bellen… Better safe, then...

Lees nu meer...

Wie en wat is Vigina?

Vigina, je weet wel, klinkt als vagina. Precies, het klinkt als vagina. Wat natuurlijk ook de bedoeling is! Wat leuk dat je hier terecht bent gekomen om te ontdekken wie en...

 

 

Lees nu meer...
Pms