Jouw winkelwagen

Menstruatie Armoede maakt slachtoffers in Nederland

Menstruatie Armoede maakt slachtoffers in Nederland

0 reacties

Ronja Kiljan

Inhoudsopgave

Menstruatie Armoede maakt slachtoffers in Nederland

Waarom creëert menstruatie armoede een dubbel taboe

Wat hebben menstruatie armoede en de belastingdienst met elkaar te maken?

Is menstruatie armoede op te lossen?

Waarom is menstruatie armoede nog niet opgelost?

Teken nu de petitie tegen menstruatie armoede!

Menstruatie Armoede maakt slachtoffers in Nederland

menstruatie-armoede-geen-geld-voor-menstruatieproducten-vigina

Als we eerlijk zijn, is het eigenlijk enorm triest dat menstruatie armoede nog steeds bestaat in een land als Nederland. Met de welvaart waar wij in leven zou een armoede als deze niet voor mogen komen. Menstruatie armoede is namelijk niets anders dan het niet, of nauwelijks, kunnen betalen van de maandelijkse kosten voor menstruatieproducten.

“Dit wil zeggen dat vrouwen de gemiddelde kosten van 12,05 euro per maand niet kunnen betalen of dat men daar een andere (mogelijk zelfs primaire) behoefte voor moet laten.”

De gemiddelde kosten van 12,05 euro per maand hebben betrekking op tampons, maandverband en inlegkruisjes. Deze dure producten moeten elke maand opnieuw betaald worden vanuit het huishoudpotje. Vrijwel vanzelfsprekend kiezen vele huishoudens, als ze moéten kiezen, toch eerder voor een brood dan voor een menstruatieproduct.

Als gevolg daarvan zijn er bijvoorbeeld vrouwen, die als vervanging, kranten- of toiletpapier oprollen en in hun slip of in hun vagina stoppen. Natuurlijk met alle gevolgen van dien! In vele huishoudens moeten de producten niet alleen aangeschaft worden voor de moeder, maar natuurlijk ook (vanaf de pubertijd) voor de eventuele dochter(s). 

Waarom creëert menstruatie armoede een dubbel taboe?

Een super vervelende bijkomstigheid is, het feit dat menstruatie armoede ook direct een dubbel taboe met zich meebrengt. Voor diegene die überhaupt om hulp durft te vragen geldt dat zij zal moeten erkennen dat zij het geld niet heeft om de menstruatieproducten te betalen (wat indiceert dat ze financiële beperkingen of problemen heeft) én er moet worden gesproken over de menstruatie zelf, wat voor veel vrouwen sowieso nog steeds erg gênant is.

 schaamte-menstuatie-armoede-blog-vigina

In 2019 heeft Lorijn de Boer van De Bovengrondse, samen met Plan International, een krachtig begin gemaakt aan het onder de aandacht brengen van dit probleem. Zij hebben een onderzoek opgezet met de naam “Bloedserieus Onderzoek” en hebben daarbij duizend meiden van tussen de 12 en 25 jaar ondervraagd. Ook vijftig organisaties die met mensen werken die rond de armoedegrens leven én nog eens 170 vrouwen boven de 25 jaar hebben hun bevindingen gedeeld. 

Uit dit bloedserieuze onderzoek is gebleken dat een kwart van de ondervraagde meiden en adolescenten vrouwen het liever voor zichzelf houden als zij ongesteld zijn. Dit komt ook omdat daarnaast nog eens een derde van diezelfde groep meiden en vrouwen het praten over ongesteldheid een ongemakkelijk onderwerp vinden. Een vijfde bespreekt ongesteldheid of menstruatie problemen ook liever niet met gezinsleden. Daarnaast voelt de helft van deze groep ondervraagde zich vies als zij ongesteld zijn, maar zo geven zij aan; zouden zij wel graag willen dat dit onderwerp openlijker en regelmatiger bespreekbaar zou zijn. 

Bovendien, naar wie gaat een tiener toe als zij begint met menstrueren, maar nog te jong is voor een bijbaan en daardoor zelf geen geld heeft om menstruatieproducten te kopen? Zij wordt automatisch ‘gedwongen’ om dit met haar ouder of opvoeder te bespreken. Vervolgens krijgt zij alleen toegang tot de menstruatieproducten die deze ouder voor haar wil en/of kan betalen.

Wat hebben menstruatie armoede en de belastingdienst met elkaar te maken?

menstruatie-armoede-vrouw-klembord-belasting-btw-tax 

In 2014 startte de 21-jarige Britse studente Laura Coryton een petitie voor het afschaffen van de BTW op tampons en maandverband, de “tampontax”. Deze petitie is beter bekend onder de naam “Stop Taxing Periods“. En met succes! De petitie is er in geslaagd om de toenmalige minister van financiën Philip Hammond te bewegen om de BTW voor deze menstruatieproducten te verlagen naar 0%. 

Ook in landen zoals de Verenigde Staten, Australië, Canada, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland demonstreerden mensen tegen de tampontax. En ook zij waren succesvol! Zowel in Canada als in 13 Amerikaanse staten is de tampontax nu eindelijk geheel of gedeeltelijk afgeschaft.  

Gek genoeg werden menstruatieproducten voor langere tijd gezien als luxe-artikelen. Voor degelijke luxe-artikelen brengt de Nederlandse belastingdienst maar liefst 21% BTW in rekening. Gelukkig worden menstruatieproducten, zoals tampons en maandverband, in Nederland gezien als medische hulpmiddelen, met als gevolg dat er voor deze producten “slechts” 9% BTW wordt gerekend. 

Echter, op de website van de belastingdienst is op moment van schrijven, nog niet duidelijk welk BTW-tarief er precies berekend wordt voor menstruatie ondergoed of menstruatiecups. Om te voorkomen dat daar in de toekomst nog discussies over kunnen ontstaan, heb ik contact opgenomen met de belastingdienst en verzoek om vooroverleg ingediend op 15 februari 2021. Hopelijk worden de wijzingen snel doorgevoerd en zal er op de website binnenkort vermeld staan dat óók menstruatie ondergoed en menstruatiecups onder het 9% BTW-tarief vallen. 

Update 14 mei 2022 - Betreffende de verwerking van het BTW tarief voor menstruatiecups

Op 14 mei 2022 heb ik kunnen constateren dat de belastingdienst het BTW tarief eindelijk duidelijk vermeld heeft op hun website.

vermelding-menstruatiecup-btw-tarief-9-procent

Is menstruatie armoede op te lossen?

Het is natuurlijk heel erg moedig om daar volmondig “ja” op te zeggen, maar er is zeker een mogelijkheid! Samen staan we sowieso sterker tegen over menstruatie armoede. Natuurlijk heeft dit wel enorm veel voeten in de aarde en is het niet morgen allemaal direct opgelost. Maar, wij van Vi Cup willen ons hard maken voor alle menstruerende vrouwen in ons land, vooral voor die vrouwen die de menstruatieproducten nu niet kunnen betalen! Tenslotte kiest men er niet zelf voor om te menstrueren. Dit is slechts een ‘cadeautje’ van Moeder Natuur.

De oplossing is volgens ons eigenlijk heel simpel; namelijk dat de overheid in Den Haag en/of alle gemeenten en/of de ziektekostenverzekeraars de kosten voor deze menstruatieproducten voor hun rekening nemen. Daarbij doelen wij in het bijzonder op de kosten van menstruatie ondergoed en/of de menstruatiecup. Deze twee type menstruatieproducten zijn namelijk, in tegenstelling tot tampons en maandverband veel goedkoper, erg duurzaam en daardoor automatisch ook beter voor ons milieu! 

Een menstruatiecup gaat doorgaans 60 tot 120 menstruatiecyclussen mee, dus tenminste 5 jaar. De menstruatiecup is gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. Onder andere door dit materiaal is de kans op de Tamponziekte verminderd vrijwel tot nihil. 

 is-menstruatie-armoede-op-te-lossen-vigina

Waarom is menstruatie armoede nog niet opgelost?

Het eerder genoemde “bloedserieus” onderzoek heeft absoluut een hoop harde feiten naar voren gebracht. De onderzoekers hebben zelfs een petitie opgestart en daarmee de Tweede Kamer weten te bereiken. Verschillende bedrijven hebben, als gevolg van deze acties, allerlei menstruatieproducten beschikbaar gesteld. Vooralsnog is Nederland nog niet overgegaan tot het vergoeden van de menstruatieproducten. 

In 2017 heeft de ministerraad in België zelfs besloten dat maandverband, tampons en inlegkruisjes worden gezien als basisproducten voor vrouwelijke hygiene en daardoor dus worden beschouwd als luxeproducten. Na protesten in 2018 heeft België de BTW voor deze menstruatieproducten van 21% naar 6% verlaagd.

Een wetswijzing om jaloers van te worden natuurlijk. Dit willen wij in Nederland ook!

Ondanks dat het eerder genoemde onderzoek van De Bovengrondse en Plan International voor Kamervragen heeft gezorgd, stelde de staatssecretaris van Sociale Zaken, Tamara van Ark (VVD) destijds, dat er geen “onderbouwende informatie” voor menstruatie armoede was. In elk geval niet voldoende om te kunnen concluderen, dat wij in Nederland lijden aan hetzelfde probleem. Maar als wij nu scherp naar het “bloedserieus” menstruatie armoede onderzoek kijken, kunnen we inmiddels wel andere conclusies trekken.  

Dit de reden dat wij dit ongelofelijk belangrijke onderwerp opnieuw onder de aandacht brengen! Daarom hebben wij óók een petitie opgezet! Wij zijn er namelijk van overtuigd dat het van belang is om aan de politiek te laten zien hoe serieus menstruatie armoede evengoed een probleem is in ons land.

Teken nu de petitie tegen menstruatie armoede!

Problemen zoals deze lossen zich niet vanzelf op. Menstruatie armoede mag in ons welvarend land geen bestaansrecht meer hebben. Daarom hebben wij een petitie opgezet. Zodat in Nederland geen enkele menstruerende vrouw zich nog langer druk hoeft te maken over het kunnen betalen van een menstruatiecup. 

Wat wij graag willen bereiken is dat de menstruatieproducten, in het bijzonder de menstruatiecup (aangezien dit product goedkoop én duurzaam is), wordt gezien als een primaire levensbehoefte. Het is niet meer van deze tijd, dat menstruatieproducten voor een deel van de vrouwen onbereikbaar zijn. Menstrueren is namelijk geen keuze. Vrijwel niemand wordt er echt blij van.

menstruatie-armoede-maakt-slachtoffers-in-nederland

Indien “ja” het antwoord is wat op minstens 3 van onderstaande punten naar boven komt drijven, kunnen we concluderen dat we er hetzelfde over denken en moedigen wij aan om ons te steunen door de petitie te tekenen. Hiermee helpen wij samen alle menstruerende vrouwen in Nederland! 

Menstruatieproducten;

• moeten voortaan gezien worden als een primaire basisbehoefte;
• moeten onder het 0% BTW-tarief vallen;
• moeten opnieuw onder de aandacht gebracht worden via het stellen van Kamervragen;
• zouden gratis voor iedere menstruerende vrouw beschikbaar moeten zijn;
• door menstruatieproducten gratis aan te bieden gaan wij de strijd aan met menstruatie armoede;
• de menstruatiecup, zou moeten worden vergoedt vanuit het basispakket van de verzekeraars!

Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Onderwerpen om aandacht aan te schenken

Blogs van Vigina

Alle blogs bekijken
PMS, geen pretje...

PMS, geen pretje...

Inhoudsopgave PMS, geen pretje... Wat is PMS (Premenstrueel Syndroom) eigelijk? Wie heeft er last van PMS? Wat kun je ervaren als je last hebt van ...
Lees meer...
Wat zijn menstruatiekrampen?

Wat zijn menstruatiekrampen?

” Een kartelmes dat rondjes draait in je baarmoeder! „

...dát is vaak hoe ik menstruatiekrampen probeer uit te leggen aan een man… En voor de extra beelddenkers onder ons voeg ik daar nog aan toe; “deze gaat dan tussen je anus en balzak naar binnen... en draait daar rondjes”. Hmm, smakelijk en prettig idee hé?".🥲

Lees meer...
Mediteren kun je leren...

Mediteren kun je leren...

Wellicht vraag jij je nu af; "Wat nu het raakvlak tussen de vagina en meditatie is?". If so, goed dat je met een kritisch oog aan deze blog begint. Ik wil graag mijn best doen om je uit te leggen waarom ik vind dat deze twee dingen met elkaar te maken hebben en tegelijkertijd wil ik je ook bewuster laten kijken naar dat kritische oog.😉

Lees meer...
Menstruatie Armoede maakt slachtoffers in Nederland

Menstruatie Armoede maakt slachtoffers in Nederland

Als we eerlijk zijn, is het eigenlijk enorm triest dat menstruatie armoede nog steeds bestaat in een land als Nederland. Met de welvaart waar wij in leven zou een armoede als deze niet voor mogen komen. Menstruatie armoede is namelijk niets anders dan het niet, of nauwelijks, kunnen betalen van de maandelijkse kosten voor menstruatieproducten.

Lees meer...
Er was eens... schimmelinfectie

Er was eens... schimmelinfectie

"Het is zo ver, mijn allereerste schimmelinfectie. “Gadverdamme!” dacht ik, toen ik na mijn zelf-dokter-google-actie tot de conclusie kwam dat ik voor het eerst in mijn leven juist door té grondige schoonmaak “vies” was geworden." Jeuk en een branderig gevoel aan de rand van mijn vagina veroorzaakte de behoefte aan...
Lees meer...
Wat is de tamponziekte (Toxische Shock Syndroom)

Wat is de tamponziekte (Toxische Shock Syndroom)

Stafylokokken of de streptokokken-bacterie zijn verantwoordelijk voor het veroorzaken van het Toxische Shock Syndroom (TSS), beter bekend als de tamponziekte. Beide bacteriën zijn van nature bij de mens aanwezig in- of op onze...
Lees meer...